Poate că ai trăit și tu cu ideea că anumite emoții sunt greșite”, fie că vorbim despre furie, tristețe, invidie, şamd. Și deși este adevărat că putem sắ adoptăm comportamente nepotrivite atunci când simțim una din aceste emoții, asta nu vine din faptul că resimțim o emoție “negativă”, ci din faptul că nu știm ce să facem atunci când ele apar.
În general, există 3 mecanisme de coping în fața unei emoții inconfortabile: predarea în fața emoţiei, fugă de emoție prin evitarea situațiilor ce o pot genera, și lupta cu emoția. Ce se întâmplă atunci când adoptăm unul din aceste mecanisme? Ai crede, poate, că ele dispar și nu se mai întorc niciodată, numai că nu este așa. Ele nu doar cắ rămân blocate în corp, dar te țin captiv, deoarece poţi ajunge să reacționezi în moduri contradictorii și care nu sunt tocmai în acord cu acțiunile pe care ai vrea să le adopți de fapt.
Pe de cealaltă parte, atunci când ne dăm voie să simțim emoția, putem învăța să o gestionăm în mod constructiv.
Uite 3 întrebări care te pot ajuta:
1. Ce simt acum în corp? Numește senzația: de exemplu, mușchi încordați, gol în stomac, respirație accelerată.
2. Unde se simte emoția? Exemplu: la nivelul gâtului, la nivelul stomacului, la nivelul pieptului, etc.
3. De ce simt asta? Care este rolul acestei emoții? Ce încearcă ea să îți comunice? Ce se ascunde în spatele furiei, tristeții, sau fricii pe care o resimți în acest moment? Ce îți arată că e important pentru tine? Îți compromiți cumva o nevoie sau o valoare? Te simți nevăzut/neauzit? Dă-ți voie să explorezi ceea ce simți. 🤗