1. Emoțiile nu sunt bune sau rele. Toate emoțiile pe care le simțim conțin o informație valoroasă, au rolul de a ne proteja sau de a ne arăta ce este important pentru noi. De fapt, emoțiile pe care le etichetăm drept “negative” pot să ne ajute să aflăm mai multe despre noi (de ex, să ne cunoaștem limitele, valorile, etc). Tocmai din aceste motiv, este important să adoptăm o atitudine de non-judecată în fața emoțiilor noastre, și să le primim cu acceptare și cu compasiune, să le ascultăm mesajele, după care să le lăsăm să plece.
2. Nu ești emoțiile tale. Se întâmplă adesea să ne identificăm prea mult cu emoțiile noastre, iar atunci când facem acest lucru, acționăm pe baza impulsului de moment. E important sa îți amintești că tu nu ești tristețea ta, ci cel care simte tristețea. Este o diferență foarte mare între a spune “Sunt trist” ( asta mă face automat să mă identific cu emoția și să cred că eu sunt tristețea însăși) vs “Simt tristețe în acest moment” ( asta creează un spațiu între mine și tristețe și îmi amintește că eu sunt mult mai mult decât tristețea pe care o simt).
3. Emoțiile sunt semnale că nevoile tale nu sunt îndeplinite. Toți oamenii au nevoi, iar atunci când aceste nevoi nu sunt îndeplinite, putem simți tristețe, furie, frustrare etc. De exemplu, furia poate să îmi transmită că am nevoie să pun limite într-o relație, singurătatea poate să îmi arate că am nevoie de conexiune în viața mea, etc. E minunat cum emoțiile noastre dificile ne pot fi cei mai buni prieteni de fapt, atunci când învățăm să le facem spațiu în interiorul nostru!
4. Emoțiile pot să mascheze alte emoții. Emoțiile nu sunt întotdeauna autentice – în spatele lor, pot să se afle alte emoții pe care nu le-am identificat corect și nu ne-am dat voie să le simțim. De exemplu, în spatele furiei se ascunde adesea tristețea. E important să ne identificăm corect emoțiile pentru a le putea gestiona eficient.
5. Putem să ne alegem răspunsurile în fața emoțiilor pe care le experimentăm. Uite un adevăr greu de digerat: nimeni nu te poate face să simți nimic. Am avut cu toții momente când ne-am simțit răniți/triști/furioși atunci când cineva a spus sau a făcut ceva ce ne-a afectat. Și deși oamenii ne pot triggerui, adevărul este că răspunsurile noastre emoționale sunt strâns legate de propriile noastre valori, convingeri, experiențe și așa mai departe. Iar asta este un lucru bun, deoarece înseamnă că suntem TOTAL în control asupra modului în care reacționăm în fața unei situații. Emoțiile nu sunt în afara noastră, ci se produc înăuntrul nostru, ceea ce înseamnă că avem puterea de a ne alege acțiunile ( chiar și atunci când cineva ne “face” să ne simțim într-un anume fel).