Conceptul de mindfulness își are originea în tradiția budistă, iar recent, a căpătat din ce în ce mai multă popularitate.
Mindfulness nu este doar un trend, ci este o practică cercetată de oamenii de știință, asociată cu multiple beneficii, precum:îmbunătăţirea memoriei şi creativităţii, îmbunătăţirea relaţiilor cu ceilalţi, precum și a sănătăţii și longevității.
Mindfulness este util și în gestionarea gândurilor și emoţiilor, deoarece te ajută să îţi observi experienţa interioară fără judecată, ci cu deschidere, curiozitate și compasiune.
Prin mindfulness, înveți să devii mai conştient de momentul în care te judeci pentru că simți o anumită emoţie ( exemplu: Nu ar trebui să mă simt așa) sau de poveștile pe care ți le-ai tot repetat și care nu îţi sunt de ajutor (exemplu: Nu sunt suficient de bun).
Rezultatul este scăderea reactivităţii emoţionale – în loc să acţionezi pe pilot automat, și să te blochezi în gânduri şi emoții, îți ghidezi acţiunile conform valorilor și intențiilor tale.
Uite câteva moduri prin care să practici mindfulness:
1. Exercițiile de respirație. Ia-ți 5 minute pentru a te concentra asupra respirație tale. Inspiră lent, numărând până la patru, și expiră lent, numărând tot până la patru. În timp ce faci asta, vor apărea tot felul de gânduri -scopul este să le lași să fie în fundal, revenind cu atenția asupra respirației tale.
2. Observarea cu atenție a unui obiect. Alege orice obiect pe care îl ai la îndemână și concentrează-ți întreaga atenție asupra lui vreme de un minut, observându-i toate detaliile, cum ar fi textură, culoare, etc.
3. Ascultarea atentă a unei melodii. Pune melodia preferată și ascult-o ca și cum ar fi prima dată când auzi muzică. Fii atent la melodie, ritm, structură și alte detalii asemănătoare.
4. Alegerea unei activități pe care o faci in mod automat și transformarea ei în una conștientă. Data viitoare când pregătești micul dejun, îți bei cafeaua sau te speli pe dinți, concentrează-ți atenția pe fiecare acțiune pe care o faci, folosindu-te de simțurile tale: miros, văz, auz, gust, etc.
Mindfulness nu este o tehnică, ci este un stil de viață, pe care cu toții îl putem învăța. Este despre a reveni în momentul prezent, acolo unde se întâmplă, de fapt, viața. Această practică aduce în viețile noastre mai multă conștientizare, acceptare, intenție și nu în ultimul rând, compasiune – lucruri de care avem atât de mare nevoie pentru a trăi o viață mai autentică, și mai plină de sens pentru noi.
Metodele prezentate mai sus le-am cules din cartea “Agilitatea emoțională”, de Susan David. Te invit să alegi una dintre ele și să o pui în aplicare pe parcursul acestei zile.